22.6.19

Novi predlog - upoznajte podzemni svet Beograda - 6. jul 2019.

Drage koleginice i kolege,

Prema dogovoru obaveštavam vas da sam se čula sa Zoranom Nikolićem koji bi bio naš vodič u ovoj zanimljivoj avanturi. Cena za studente je 800 dinara. Cena nije mogla da bude niža jer on od tog iznosa treba da plati ulaznice (za svakog od nas) za obilazak napred navedenih mesta. Obilazak traje oko 3h. 


Nalazimo se u subotu u 15:15 kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.
Program naše pustolovine izgledao bi ovako:
Obilazak gradskih tajni je silazak u istorijsko srce našeg glavnog grada. Tura počinje ispred Beogradske tvrđave, kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj, odakle počinje uvod u tajne ovog prostora na kojem ljudi milenijumima žive i postoje.
Potom obilazimo Rimski bunar, misterioznu građevinu nastalu pre oko tri veka, nastalu u doba austrijske vlasti gradom. O njemu postoje bezbrojne priče i predanja koja goste uvode direktno u burnu gradsku prošlost. Potom ulazimo u vojni bunker koji je do 2008. godine bio potpuna vojna tajna za sve goste na Tvrđavi, jer je ulaz bio maskiran i niko nije ni slutio da se na tom mestu nalazi bitan punkt protivvazdušne odbrane.
Goste ture potom uvodimo u najupečatljiviji deo priče, a to je Veliki barutni magacin, veštačka pećina stara gotovo tri stotine godina. Još interesantnije, u njoj danas čuvamo najstarije rimske spomenike nastale od prvog do četvrtog veka.
Na kraju sledi boemski deo priče, kada gosti obilaze Vinske lagume u Karađorđevoj ulici, gde ih čekaju duhovite, boemske priče, kao i osveženje i vino.
Razumem da je cena dosta viša u odnosu na prethodne posete, ali verujem da bismo imali šta da vidimo i obiđemo za taj novac. Molim vas da mi javite do ponedeljka - utorka da li ste zainteresovani za ovu posetu kako bih ja javila gospodinu Nikoliću da nas priključi nekoj grupi u subotu 6. jula od 15:30 kad počinje ova tura. Trebalo bi da nas bude bar 15-20 da bismo išli. Ako se ne dogovorimo planiraćemo nešto drugo posle letnjeg odmora. :)
Srdačno,
Milica